Onderzoek

Podologisch onderzoek

Anamnese

Het podologisch onderzoek start met een anamnesegesprek. Dit is een gesprek waarbij we zoveel mogelijk informatie trachten te achterhalen betreffende de klacht(en).

Inspectie en palpatie

De podotherapeut gaat de algemene houding van de patiënt evalueren, hierbij wordt het volledige lichaam betrokken. Daarnaast wordt de klacht onderzocht alsook boven- en onderliggende delen van het lichaam. Er wordt zowel geobserveerd als gepalpeerd.

Schoenadvies

Niet alleen de patiënt, maar ook de schoenen worden bij de inspectie geïntegreerd. Wat is een goede schoen?

Klinisch onderzoek

Hierbij worden specifieke spieren en pezen over het hele lichaam getest op lengte en kracht, dit door middel van actieve en passieve oefeningen. Vaak liggen te korte of zwakke spieren aan de basis van bepaalde klachten.

Biomechanisch onderzoek

Tijdens dit onderzoek bekijken we de bewegingsmogelijkheid van de gewrichten van voet, knie en/of heup. Niet alleen de hoeveelheid bewegelijkheid, maar ook de kwaliteit wordt onderzocht.

Stap- en loopanalyse

Na het statisch onderzoek voert de podoloog een dynamisch onderzoek uit. Dit wil zeggen dat we op basis van video-analyse het stap- en looppatroon van de patiënt bekijken. Hierbij wordt zowel aandacht geschonken aan voet, knie, heup en rug.

Drukmeetplaat

Dit onderzoek is zowel statisch als dynamisch. Hierbij zien we de drukverdeling in het lichaam, de balans van het lichaam, de drukzones onderaan de voet, de druklijn binnenin de voet. Deze drukmeetplaat vertelt ons zoveel meer dat het blote oog nauwelijks kan waarnemen!

Bespreking resultaten

De therapeut heeft nu voldoende informatie voor het opstellen van een behandelplan. Dit wordt in samenspraak met de patiënt geregeld.

Behandelplan

Zie behandeling.